Wednesday, March 6, 2013

"Voda v koleni, mriafce v sifoni..." 4


Celkom ma prekvapilo, že odvtedy, čo som uverejnila posledný blog o šuňavizmoch, ubehlo asi tri a pol roka. Už je aj celkom načase pridať ďalšie.. :-) Nárečie je v podstate také okno do minulosti, aj vďaka ktorému môžeme pochopiť a vidieť, odkiaľ sme prišli. A občas sú nárečové slová výstižnejšie, než tie spisovné :-)

zimny - studený, ale aj v zmysle týkajúci sa zimy ako ročného obdobia

zahuavok - vankúš

cminter - cintorín

durkať - hlasno búchať, klepotať s niečím ("Nedurkaj telo s tymi hrncami.")

jedovať sa - hnevať sa, zlostiť sa; najedovany - nahnevaný

kuča - drevenica, asi v trochu pejoratívnom význame, keď už nie je v najlepšom stave (stará mama: "Treba mi totu moju kuču zas natierať, bo už omietka opada.")

chvila - jasné, slnečné, teplé letné počasie; používa sa najmä v súvislosti so sennými prácami ("Keď bude zajtra chvila, pojde sa kosiť.")

trojka - kvalitná tráva určená na kosenie a sušenie skladajúca sa najmä z ďateliny; názov asi podľa ďatelinových trojlístkov :-) ("Idem kosiť trojku" "Treba trojku obracať")

otava - toto je už pokročilá senná terminológia, ktorá nemá nič spoločné s kanadsko-geografickými údajmi. Používa sa na označenie trávy, ktorá vyrástla druhýkrát na pokosenom poli vrámci jedného roka (vlastne vrámci jedného leta). Zvyčajne sa kosí v auguste alebo začiatkom septembra. Teda ľahko sa stane, že v júni či v júli sa na lúke "hrabe trojka", ale v auguste sa na tom istom mieste už "hrabe otava". Pôvod tohto slova mi je záhadou.

gigadze - egreše

viničky - ríbezle

ogurky - uhorky

mrkef - mrkva

soplavy - mladý, príliš mladý, alebo aj nedospelý; myslím, že pôvod a motivácia slova sú zjavné :-) (naša stará mama počujúc ako mi niekto vyká: "A čo vy jej vykate, veď ona ešče soplava...")

bachor - brucho, občas sa tak označuje aj žalúdok ("Zadarmo - to nam može aj bachor prasknuť..." - v zmysle keď je zadarmo jedlo)

žeudok - žalúdok

dyle - parkety, teda plávajúca podlaha na starý spôsob :-)

hebedo - obluda, ozruta, ale aj nejaká veľmi veľká vec

bomba - predstavte si, nie je to iba nebezpečná zbraň, ale aj žuvačková bublina (stará mama svojho času: "Luda, nepuščaj bomby z ust, zahasuj televizor a hybaj spať!")

spôjdy - schody

biglajz - žehlička

kulaša - špeciálna zemiaková kaša s maslom alebo mliekom

chmary - oblaky

sunko - slnko

vieter - vietor

duť - fúkať (vždy iba o vetre, nikdy nie napríklad "duje do píšťalky")

dišč - dážď

padať - okrem zrejmého významu má aj význam pršať (nikdy, naozaj nikdy nepočujete starých ľudí povedať na dážď že "prší", vždycky je to "pada")

hvareť, rečovať - hovoriť, rozprávať

koubasa - klobása (zrejme by sa "kôbasa" vyslovovala dosť ťažko :-))

Tak, na dnes všetko. Dúfam, že potešilo. Ďakujem všetkým, ktorí prispeli a znova prosím, aby ste si na mňa spomenuli, keď natrafíte na nejaké zaujímavé slovko alebo frázu či slovné spojenie, napríklad: "To bolo vtedy, keď bol Zelený štvrtok na Velky piatok!"
Ďakujem :-)

Related links:
"Voda v koleni, mriafce v sifoni..." 1, 2, 3

No comments: